The Annexe, Devon

The renovation of an agricultural, barn-type building in South Devon, to be used as guest quarters for a Georgian townhouse. The project involved the demolition of a previous poor quality conversion, stripping back to the envelope and re-building.

New materials and layout introduce a sense of calm and clarity whilst looking to retain an agricultural feel by using rough sawn oak floor boards. A bold and striking deep blue coloured wall work with the black cast iron woodstove and slate hearth to create a strong, purposeful character that also connects the living space to the kitchen/dining room giving a sense of continuity and interest. Roof beams uncovered in the roof space when opening the ceiling were sandblasted and oiled to give a sense of place as well as character.

A simple, reduced material palette creates a clean, contemporary environment of high quality finishes that feel solid and coordinated. Pleated blinds give a soft diffused light establishing a calm, serene atmosphere. Reduced detailing throughout is followed through to the stair case with minimal joints and precise shadow gaps that help articulate the architectural elements. Contemporary fixtures and fittings are carefully chosen to balance the modern simplicity of the renovation with the agricultural context it sits within.

The new openings on the exterior façade look to both sharpen the visual expression with anodised aluminium frames as well as express the agricultural heritage of the annexe/barn. Reclaimed local marble kerb-stones are used at the main entrance to adjust to the new unified ground floor level and further link the renovation to its locality.

Telephone
+44 7803 934 707
+44 7803 244 491

Email
six@mcvi.eu
michael@mcvi.eu